Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Abdurrahman Canlı,  2022 yılını değerlendirdi ve 2023 yılı hedefleri hakkında açıklamada bulundu.

ZAYBİR Başkan Abdurrahman Canlı ve yönetim kurulu üyeleri madem mühendisleri odasında gazetecilerle bir araya geldi. ZAYBİR Başkan Abdurrahman Canlı, 2022 yılı değerlendirilmesinde dünyamızda ve ülkemizde yaşanan iklim değişikliği sebebiyle arı koloni kayıp oranının her geçen gün arttığını ifade etti.
Ocak ayında olmasına rağmen havaların hala yüksek sıcaklıkta seyrettiğini ve bu sebeple içerde yuvasında bulunması gereken arıların halen dışarı çıkarak uçmaları sebebiyle kısa ömürlerini tükettiklerini ve dolayısıyla Arı kolonilerinin yürüyememeleri sebebiyle kolonilerin yok olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz 2023 yılına ilişkin hedeflerimizi ve olanaklarımızı değerlendirmek istedik.
​Başta “sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar” projesi olmak üzere yaptığımız tüm çalışmalarda bizi destekleyen, kolaylık sağlayan, yol gösteren, özendiren ve hepsinden önemlisi engel olamayan herkese teşekkür ederiz. Bu bağlamda;
​Sayın Vali Mustafa TUTULMAZ, Milletvekili Hamdi UÇAR, Vali Yardımcısı Turgut SUBAŞI, Özel idare genel Sekreteri Ahmet Güral KARAYILMAZ ve tüm personele, Kdz Ereğli Kaymakamı Mehmet YAPICI, Kdz Ereğli İlçe Tarım Müdürü Osman GÜNAYDIN, Orman Bölge Müdürü Faruk BAYRAKTAROĞLU ve tüm personellerine teşekkür ederiz.
​Öncelikle yürüttüğümüz “sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar” projemizden hedefimiz, verimi artımak, ana arı üretimi, arı sütü üretimi, propolis üretim ve işleme çalışmalarını hem üretim hem de eğitim olarak devam ettirmek. Projenin tüm aşamalarında her türlü desteği sağlayan başta Sn. Genel Sekreter Lütfi ALTUNSU olmak üzere tüm BAKKA çalışanlarına teşekkür ederiz.
​Arıcılık mevzuatında değişiklik yapılmaktadır. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak bizim de katkı sunduğumuz yönetmelikle, Bal üretim alanlarının artırılması ve etkin kullanılması, arı konaklatma sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi ve Kayıt altına alınmasını sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu konuda yaşanan sorunların kalıcı olarak çözülmesi için üzerimize düşen her şeyi yapacağız.
​Günümüz koşullarında bölgemizde bulunan enerji üretim biçiminin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz ancak, havayı, suyu ve toprağı olumsuz etkileyen her şey arıcılığın ölüm fermanıdır. Her şeye karşın yaşamayı başaran kestane ağaçları, enerji geçiş hatları ve imar planı iddiasıyla yok edilmek üzere.  
​Son yıllarda yoğun olarak yaşanan koloni kayıplarının önlenmesi için “toplu ilaçlama” başta olmak üzere, +1000 metre üzeri korunaklı kışlama arılıkları ve yapay kış koşullarının sağlandığı soğuk hava depo uygulamasının hayata geçirilmesi için çaba göstereceğiz.
​Zonguldak kestane balı için “coğrafi işaret” çalışmamız var. Bu konuda girişimde bulunup tescil yaptıranlar kampanya gibi algıladılar. Oysa bizim çalışmamız 2017, 2018 ve 2019 yıllarında ilimizin altı noktasından aldığımız örneklerle katkı sunduğumuz “Türkiye de ticari potansiyeli olan monofloral balların parmak izi”  raporu sonucuna göre çıkarılacak. Bu raporda her ilin değerleri farklı ve Zonguldak kestane balının kalitesi ve üretim alanları bu tescile konu olacak.
​Son yıllardaki ekonomik istikrarsızlık nedeniyle arıcılığın en önemli sorunu olan yemleme şekeri alımı ve üreticiye ulaştırılması konusunda çözüm üretileceğini umuyoruz, bu alanda çabamız olacak. Özellikle güz dönemi şeker alımı ÇZO tarafından yapılmış, şeker çuvalının nakliye aracından indirilme işi hariç tüm işi kamu personelleri yapmıştır. Bu süreçten akılda kalan sorular.
1.Güz döneminde ilimiz arıcılarına ayrılan 4280 çuval şekerin hepsi alındı mı, alındıysa ne kadarı hak sahiplerine ulaştırıldı.
2.Alınmadıysa, ilimiz arıcılarına ayrılan şeker hangi gerekçeyle alınmadı.
3.Bakanlık tarafından, koloni başına 7 kg şeker öngörüldü, dağıtımda buna uyuldu mu?
4.Şeker dağıtımına esas tespitler güncel dağıtım aşamasındaki AKS kaydı esas alınarak mı yapıldı, yoksa başvuru yapanların o günkü koloni sayısı ölçü alınarak mı yapıldı.
5.Ücretli şeker dağıtımı gibi bir konuda, üstelik dağıtım işi Çaycuma Ziraat Odasına verilmişken, işin bütünü kamu görevlilerine yaptırıldı ve şeker dağıtım işi hem de kamu görevlileri aracılığı ile intikam aracı olarak kullanıldı.
​Her şeye karşın, başlangıcında bulunduğumuz 2023 yılının tüm üreticiler için bereketli, tüm insanlığın ekmeğe, barışa ve sevgiye ulaşabildiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz"