Zonguldak Valiliği UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve UNESCO Genel Merkezi Yer Bilimleri ve Jeoparklar bölümü işbirliği ile Zonguldak'ta 29 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında Jeopark Yönetimi Uluslararası Çalıştayı düzenlendi.
  UNESCO'nun doğa bilimleri sektöründe öne çıkan programlarından biri olan UNESCO Yer Bilimleri Programı kapsamında; küresel jeoparklar konusunda farkındalığın artırılması, Türkiye'de jeopark yönetimi konusunda kapasite geliştirilmesinin sağlanması amacıyla çalıştayda; Türkiye'den ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek uzmanların deneyim paylaşımı, sunumları, alan ve jeosit gezileri, yuvarlak masa tartışmaları ile çeşitli UNESCO jeoparkları tanıtılacak.
  UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından kısa süre önce Ulusal Jeopark ilan edilen Zonguldak Kömür Jeoparkı ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası bilimsel çalıştayın açılışı ve protokol konuşmaları bölümü ile başladı.
  6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlerin saygı duruşu ile anıldığı programın açılış konuşmasını UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı yaptı. Kazancı, kırsaldan şehre yapılan nüfus göçlerine değindi. Kazancı, "Bu toplantılardan beklentimiz uluslararası UNESCO fikirlerini yerele taşımak. UNESCO'daki ortak aklı dünya bilim aklını yerelde uygulama fırsatını bulmasını sağlamaktır. Bu bakımdan buradaki görüşler hepimizin yararına olacak diye ümit ediyoruz. Günümüzde gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde maalesef nüfus esas itibariyle büyükşehirlerde yoğunlaşmış gözüküyor. Kırsaldan uzaklaşmış bir vaziyetteyiz. Şehirleşme olarak olumlu bir şekilde anlatılan olgu, nüfusun şehirde yoğunlaşması Türkiye'de yüzde 90'ı bulmuştur. Bununla birlikte kırsal kırsalın temiz kalması beklenir. Ancak görülen o ki kırsal daha çok tahrip ediliyor. Daha çok kirletiliyor. Bu yalnız Türkiye'de değil dünyada oluşan olgu sonucunda ortak akıl temiz okyanuslar, temiz denizler, temiz çevre iklim değişikliği ile mücadele gibi UNESCO tarafından başlatılmış programlarla mücadele edilmeye çalışılıyor. Türkiye yakın geçmişte büyük afetleri yaşamış bir ülkedir. Depremlerden çok çektik. Ama aynı zamanda doğal afetlerin bir diğer kısmı da heyelanlar. Sel baskınları, su taşkınları. Bunlar da Zonguldak'ta sıkça yaşanan yerler. Doğal afetler konusunda Zonguldak Kömür Jeopark'ının doğal afet farkının ortaya konulduğu bir jeopark, bir doğa eğitim merkezi olmasını bekliyoruz" dedi.
  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer de Zonguldak Kömür Jeopark'ının önemine değinerek "Karadeniz kıyısındaki tek küresel aday olarak çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği kentimiz, inanıyoruz ki çok kısa zamanda küresel jeopark olma yolundaki çalışmalarının da meyvesini alacaktır. Jeoparklaşma parklaşma yolunda elde ettiğimiz ve ulaşmayı hedeflediğimiz başarılar sayesinde, kentimiz jeo kaynakların korunması şartıyla yeni gelir kaynakları sağlayabilecek, yeni iş alanlarının kapısını açacak ve daha pek çok gelişim alanını teşvik edecektir. İlklerin kenti olan Zonguldak, Jeopark Projesi kapsamında beş yıldır sürdürülen çalışmalar neticesinde şimdiden yeni ilkler kazanmıştır. UNESCO Küresel Jeoparkı olarak tescil edilmesi ile bu başarı taşlandırılacaktır" diye konuştu.
  Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan da "Bir zamanlar kömür, alın teri ve emek  ile var olmuş kentimizin belleğinde yer alan kömüre bağlı ekonomik kalkınma hareketinin benzeri bu sefer doğalgaz sayesinde olacak. Topraklarımızdaki doğalgaz rezervinin ülkemiz ve kentimiz için hayırlara versile olmasını temenni ederim. 
Zonguldak Kömür Jeoparkı; sürdürülebilir kalkınma, kaynak yönetimi ve iklim değişikliği gibi bir çok hususu da önemseyen bir oluşumdur. Kentimiz, ülkemiz ve dünyamızın geleceği için yeni farkındalıklar oluşturmak, yerel Kalkınma modelleri geliştirmek, faydalı fikir ve projeler üretmek için işbirlikleri gerçekleştirmeyi temenni ediyoruz. Uluslararası Çalıştay vesilesiyle; kentimizi ve jeoparkımızı sizlere anlatmak ve tanıtmaktan tüm ekip adına mutluluk duyacağımızı ifade etmek isterim. Katkı ve katılımlarınız için şimdiden teşekkür eder; yararlı ve keyifli bir çalıştay olmasını temenni ediyorum. Ulusal ağa dahil olduğumuzda duyduğumuz mutluluk,heves ve heyecan; UNESCO nezdinde de küresel jeoparklar ağına inşallah kabul edilirsek katlanarak artacaktır" ifadelerine yer verdi.
  Zonguldak Vali Mustafa Tutulmaz da "Zonguldak’ın, sahip olduğu tüm değerlerle tanıtılması, markalaştırılması sektörel çeşitliliğin  sağlanması,  turizmin  geliştirilmesi,  kısaca  ilimizin  sürdürülebilir  ekonomik ve  sosyal  kalkınmasının  sağlanması  amacıyla başlatılan  jeopark  çalışmalarında   bugüne  kadar  önemli  bir  aşama  kat  edilmiştir. 2018   yılında  çalışmaları  başlatılan  Zonguldak  Kömür  Jeoparkı'nın  UNESCO   Türkiye  Milli  Komisyonu  tarafından  2022  yılı  Aralık   ayında  Ulusal   Jeopark   olarak   ilan   edilmesi  de  bizler  açısından  önemli  bir kilometre  taşı olmuştur.  UNESCO Türkiye  Milli Komisyonu’nun  Kula-Salihli,   İda  Madra   ve   Zonguldak’ı   ulusal   jeopark  ilan  eden  bu  kararı,   Zonguldak'ın  yer  bilimleri  açısından önemi ile bugüne kadar gösterilen çabaların karşılığının görülmesi açısından  da  oldukça  önemli  ve  değerlidir" şeklinde konuştu.