CHP Zonguldak Belediye Başkan aday adayı Turgut Aydın, Meclis Üyeliği yaptığı dönemde ve aday adaylığı sürecinde geliştirdiği projeleri Kanal B’ye anlattı. Aday adayı Turgut Aydın, ilk olarak sözlerine  içme suyunun tüketimi için harcanan elektrik enerjisinin nasıl tasarrufa dönüştürüleceğini aktararak başladı. Aydın, vatandaşın kullandığı suyun her damlasının arkasında elektrik enerjisi olduğunu belirterek rakamları konuşturdu. Elektrik enerjisini devre dışı bırakarak tasarrufun nasıl sağlanacağını aktaran Aydın, önemli tespitlerde bulundu. Aday adayı Turgut Aydın, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: 

“Bir teknik eleman olduğumuz için sürekli düşünüyoruz, araştırıyoruz. Bir de ben iyi bir gözlemciyim. Her gittiğim yerde gözlem yapıyorum. Dünyanın birçok ülkesine gittim. Amerika kanadından tut, Avrupa'da da birçok şehir gezdim. Her gittiğim yerde acaba o bölgenin güzel yanlarını Zonguldak'a nasıl taşırız diye hep kafamda projelerini yaptım. Dolayısıyla bu şekilde birçok konuda hep proje geliştirdik. 

“MUSLUĞUMUZDAN AKAN BİR DAMLA SUYUN ARKASINDA BİLE ELEKTRİK ENERJİSİ VAR”

Bunlardan bir tanesi mesela meclis üyeliğim ve barajdaki encümen üyeliğimden dolayı bildiğim bir konu. Eğer olmasaydım bunları benim bilmem mümkün değildi. 22 kilometre boyunca verilen içme suyunun arkasında her bir litresinde elektrik enerjisi olduğunu ben orada öğrendim. O güne kadar ben de bilmiyordum ama; işin içine girince gördüm ki musluğumuzdan akan her bir litre suyun arkasında elektrik enerjisi var ve elektrik enerjisi pahalı bir enerji. Bu, Türkiye için döviz kaybı. Elektriği termikten üretiyorsunuz, ithal kömürle doğalgazdan üretiyorsunuz. Yani yedek parçasına kadar hepsi döviz. Dolayısıyla kullandığımız enerji, bu ülkenin kaynakları yurt dışına gidiyor. 

MADEN GALERİSİ AÇILIRSA TASARRUF BAŞLAR MI?

Bizim bu elektriği nasıl halletmemiz lazım? Bir inceleme yaptığımda baktım ki, biz bu şehri, suyu kendi eğimiyle yani cazibeyle nasıl verebiliriz diye araştırdım. Madencilik yapmam da dolayısıyla bu konuyu çok iyi biliyorum. Bir maden galerisi diyoruz biz ama dışarıda insanlar tünel diyor. 700 metre civarında bir tünel açarak oradan suyu acaba şehri akıtamayız mı diye düşündüm. Baktım olabilecek bir şey. Niye elektrik enerjisi barajda çünkü; barajda arıtmanın olduğu yer dört tarafı dağlarla çevrili bir yer. Dolayısıyla siz orada 

arıttığınız suyu şehre verebilmesi için tepeyi aşırtmanız lazım. Tepeyi aşırtmak için de pompalarla asılıyor. Yani, elektrik enerjisinin oradaki fonksiyonu pompaları çalıştırmak. Pompalar çalışmadığında şehre su veremiyorsunuz. Suyunu uzun olsa dahi veremiyorsunuz. Hatta bunu 2020 kışında yaşadık. Baraj bölgesinde çok kar yağışı nedeniyle elektrik direkleri devrildi. Hatlar koptu. Zonguldak merkez 3 gün; kenar mahalleler 1 hafta susuz kaldı. Düşünün yani bir hafta boyunca suyun olmadığını ve o dönem  pandeminin yoğun olduğu bir dönemdi. Hijyenin çok önemli olduğu bir dönemde sularınız kesildi. Dolayısıyla bu elektriği ortadan kaldırmamız lazım. 

Bir el attığımız taktirde bu elektriği ortadan kaldıramıyorum inanıyorum. 

“1 SENEDE HARCANAN ELEKTRİK MİKTARI, BELEDİYE ÇALIŞANLARININ 1 AYLIK MAAŞINA DENK GELİYOR”

Ekim ayı 2023 barajdaki elektrik fatura bedeli 2 milyon  189 bin lira. Peki bir ay boyunca bir barajla ne kadar su alıp vatandaşa satıyoruz? Karşılığında ne kadar para alıyoruz? 1 ay boyunca vatandaşa 350-400 bin ton su satıyoruz. Bunun için de meskeni var, ticarethanesi var, hepsi beraber. Topladığımız zaman dört, dört buçuk milyon lira geri para topluyorsunuz. Bu paranın sadece yarısı barajdaki elektriğe gidiyor. Barajda çalışan aşağı yukarı 40’a yakın personel var. Zonguldak Belediyesi'nde çalışan, su kanalizasyonunda çalışan 120-130 personel var. 3,5 tane iş makinası, 8-10tane araç…Bunların yakıtı, yedek parçaları, personel ücretleri, tamir bakımları, bunların hepsini koyduğunuz zaman sizin aldığınız parayı hesaplayın.

Burada sürekli olan elektriği ortadan kaldırmanız lazım. Bu elektriği kaldırdığımızda, şehre cazibeyle suyu verdiğimizde ne kadarlık bir tasarruf edileceğini rakamsal olarak ortaya koydum. Yani Paranın yarısı sadece barajdaki elektriğe gitti. Büyük  bir para. Bu yaklaşık senede 25 milyon lira yapıyor. 25 milyon lira ne anlama geliyor? Zonguldak Belediyesi'nde çalışan dokuz yüz seksen 990 civarındaki personelin bir aylık net maaşına denk geliyor. Bir aylık net maaşına. Yani bir ay boyunca bine yakın personel çalışıyor. Onu ödediğiniz para barajın bir yıllık elektrik parası. Rakamlar büyük rakamlar. Neden? Ülke ekonomisine sağlayacağı tasarruf ve katkıyı da düşündüğünüz zaman gerçekten bu büyük bir olay olacağını düşünüyorum. 

“BU İŞİ YAPMAK İÇİN ÖNCE İNANMAK LAZIM”

Şunu sorabilirsiniz; siz geldiğinizde yapacaksınız. Daha önce bunu söylemediniz mi? Çok söyledim. Birebir görüştüm. Mecliste konuştum basında yayınladı. Ama bu işi yapmak için önce inanmak lazım, bilgi, beceri lazım, vizyon lazım, teknik adam olmak lazım, korkmamak lazım, cesaret lazım. O da bende var, geldiğinde ilk yapacağım şeyden biri bu.”

Haber: Duygu ELMA ÖZFİDAN