Şahin, yapılan incelemeler sonucu asansörün tescilsiz olduğunu söyledi. Kullanıma izim verilmeyen asansörlerin denetim dışı kullanılmaması gerektiğini belirten Şahin, konuyla ilgili açıklamasını söyledi: 

“Basında yer alan haberde Çaycuma İlçesi Pehlivanlar Mahallesi’nde bulunan İmam Hatip Ortaokulu'nda, 1. kattan zemin kata düşen asansörde öğretmenlerin yaralandığı bilgisi yer almaktadır. Öncelikle kazada yararlanan öğretmenlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Tarafımızca yapılan ilk incelemede, haberde bahsedilen asansörün tescilsiz olduğu, İlgili İdareye tescil başvurusu yapılmadan kullanıma açıldığı görülmüştür. Yine alınan ilk bilgilere göre adı geçen kaza (asansörün halatının kopması nedeniyle değil), birinci kattan zemin kata inileceği esnada katından kaçan asansörün kuyu dibindeki tamponlara çarpması sonucu meydana gelmiş ve içindekiler sarsıntıdan etkilenmiştir.

Bir kez daha vurgulama gereği duyuyoruz ki, asansörlerin nasıl hizmete alınacağı ilgili yasa, yönetmelik ve mevzuatta açıkça belirtilmektedir. Asansör kullanıma sunulmadan önce asansörün tescili (onayı) için A Tipi muayene kuruluşuna yani Oda’ya başvurulur. Yapılacak çeşitli kontrol ve testler sonucunda asansörün kusursuz olduğu tespit edilirse yeşil etiket verilir ve bu etiket asansör kabininin iç kısmına yapıştırılır. Daha sonra yaptırıcı, asansörün dosyası ile birlikte ilgili idareye ( belediye, il özel idare) başvurur ve asansörü tescil ettirir. Tescil işleminden sonra asansör kullanıma açılabilir. Henüz tescillenmemiş asansörün bina sorumlusu ve yetkililerince hizmete alınmaması gerekmektedir.

Her birimizin TC kimlik numarası olduğu gibi asansörlerinde kimlik numaraları vardır.  Asansör kabini içerisinde 'ASANSÖR KİMLİK NUMARASI'  yazılı gri bir etiket bulunmalıdır. Asansör kabini içerisinde bu şekilde bir etiketin bulunmaması asansörün kayıt altında olmadığı anlamını taşır. Kayıt altında olmayan asansörlerin can ve mal kaybı açısından tehlikeleri olduğu gibi yasal olarak da cezai hükümlülükleri vardır.

Vatandaşlarımızdan ricamız bu tür imalatlardan uzak durmaları, kullanmamaları ve çevrelerinde tespit ettikleri yapı tekniğine uygun olmayan denetim dışı yapıları ilgili belediyelere ya da Oda yetkililerine bildirmeleridir.
Yeri gelmişken bir konuya daha değinmek gereği duyuyoruz. Bir süre önce yine yerel basında “asansör bakımlarının Makine Mühendisleri tarafından ticari araç haline getirildiği” yönünde yakışıksız ifadeler yer aldı. Asansör kontrolleri A Tipi bir muayene kuruluşu olarak akredite olan Makine Mühendisleri Odası yetkili mühendislerince, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 06/04/2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği hükümlerine göre ve İlgili İdareler ile imzalanan protokoller çerçevesinde yerine getirilmektedir. Oda tarafından tahsil edilen asansör kontrol ücretleri her yıl ocak ayında Bakanlık tarafından ilan edilen taban ve tavan ücretleri aralığına göre belirlenir. Bizim Oda olarak İlgili İdareler ile yaptığımız protokollerin tamamında fiyatlandırma taban ücret üzerinden belirlenmiştir. Asansör firmalarının kullanıcılarla yaptığı bakım sözleşmelerine göre belirledikleri aylık bakım ücretleri bizim dışımızda olup, herhangi bir dahlimiz bulunmamaktadır.
Çözüm ortağı anlayışı ile desteklerini esirgemeyen Belediye başkanlarımıza ve çalışanlarına, Sanayi, Bilim ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkililerine, sahada titizlikle çalışan Makine Mühendisleri Odası çalışanlarına, birlikte çalıştığımız asansör yetkili firmalarına-çalışanlarına, apartman yöneticilerine ve sorumluluk sahibi yurttaşlarımıza kolaylıklar ve kazasız, belasız günler diliyoruz.”