TTK Amasra Müessesesi’nde geçtiğimiz 14 Ekim Cuma günü 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 43 maden işçisi hayatını kaybetti. 
Patlamanın ardından Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Şüphelilerden 4’üne adli kontrol hükümleri uygulanmış, 3’ü çıkarıldıkları mahkemece, 9’u savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Bu kişiler arasında yer alan bir kişi hakkında da soruşturma sürecinde “takipsizlik” kararı verilmişti.

MADEN OCAĞINDA ÇALIŞMALAR NE DURUMDA 

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de patlama sonrası maden ocağındaki çalışmaların gidişatı hakkında sorulan soruya yanıt verdi. Başkan Hakan Yeşil; “Amasra bölgesinde büyük bir facia yaşandı. 43 arkadaşımız hayatını kaybetti. Vefat eden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İstanbul’da hastanede tedavi gören arkadaşlarımız vardı, onlarda bayram öncesi taburcu oldular.
Onlarında tez zamanda aramızda olmasını diliyorum. Patlamadan sonra ocakta büyük sıkıntılar yaşandı. Ciddi anlamda tahrip olan bir hocamız var. Erkenden toparlandık, devam etmesi gereken, ayakta kalması gereken bir iş yerimiz. Amasra, Bartın için ve kurum için önemli bir müessesesiniz. Buranın bir an önce çalışma hayatına geri dönmesi lazımdı. Kadrolar değişti, izinler alındı şu an arkadaşlarımız yer altına indiler. Yer altında yeni panoları açmak için hazırlık ve bakım onarım çalışmaları yapıyorlar.Patlamanın olduğu kodlarda değil diğer kodlar da kömür çıkartmak için hazırlık çalışmalarına başladılar. Hızlı bir şekilde, yoğun bir şekilde çalışarak tez zamanda tekrar Amasra Müessesemizi kömür üretebilen bir iş yeri haline getirecekler.” dedi. 

ÖZELLEŞME İDDİALARINA BÜYÜK TEPKİ 

Öte yandan Başkan Hakan Yeşil, Amasra TTK Müessesesi’nin özelleştirileceğine yönelik Bartın kulislerinden sızan iddialarla ilgili gazetecilerin sorusuna yanıt verdi. Amasra TTK’nın özelleştirilmesinin söz konusu dahi olmayacağını ifade eden Yeşil, büyük tepki gösterdi. Başkan Hakan Yeşil, özelleşmenin konuşulduğu noktada sendikanın gerekli mücadeleyi vereceğinin de sinyallerini verdi. Konuyla ilgili sorulan soruya cevap veren Yeşil; “Amasra’nın özelleşmesi söz konusu bile olamaz. Kulislerde böyle bir şey dolaşıyorsa da kulislerde kalacağına eminim çünkü; biz Amasra Müessesemizin özelleştirilmesiyle ilgili böyle bir şey duymadık, böyle bir şey önümüze gelirse de mücadelemizi sonuna kadar yaparız. Amasra Müessesemiz bizim için çok önemli. Bartın ilimizdeki kurumumuza bağlı işletmemiz, çok önemli. Burası için gerekli mücadeleyi hep beraber vereceğimize inanıyorum. Onun dışında hattat holding’in bölgemizde kömür ocağı çalışması yıllardır var. 17,18 yıl oldu, verilen sözler tutulmadı. Onların da bir an önce üretime geçmesi ve oradaki istihdamın artması konusunda bizim yoğun taleplerimiz var. Kamuoyunun da böyle bir talebi var. Önce orayı açsınlar; oradaki arkadaşlarımızı, vatandaşlarımızı istihdam etsinler, kömür etsinler, ondan sonra böyle söylemlere kalkışsınlar. Amasra Müessesemizin özelleşmesi söz konusu bile değil, olursa da mücadeleyi biz sonuna kadar sendika olarak, halk olarak yaparız.” diye konuştu. 

Haber: Duygu ELMA ÖZFİDAN