Karadeniz'de birçok keşif gerçekleştiren Türkiye'de petrol ve doğalgaza eş değer hidrojen sülfür rezervi bulundu. Türkiye, 851 milyon ton petrol ve 766 milyon ton doğalgaza eş değer hidrojen sülfür ile hem bölge sağlığı için hem de ekonomik açıdan büyük fırsat yakalamış oldu. 

KARADENİZ İÇİN ÖNEMLİ ADIM 

Sondaj çalışmaları sonuncunda Türkiye'nin birçok keşif yaptığı Karadeniz'de 851 milyon ton petrol ve 766 milyon ton doğalgaza eş değer hidrojen sülfür dönüştürülünce büyük bir fırsat ortaya çıkacak. Uzmanlar, Karadeniz'de bulunan ve deniz ekosistemi açısından risk oluşturan hidrojen sülfür potansiyelinin yeşil hidrojene dönüştürülerek hem 851 milyon ton petrole eş değer enerji elde edilebileceğini hem de Karadeniz'in sağlığı için önemli bir adım atılabileceğini ifade ediyor.

Doğalgazın ve petrolün ardından hidrojen sülfür rezervininde duyurulmasıyla, vatandaşlardan da çok sayıda yorum geldi. Yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar, çoğunlukla, bulunan rezervin bir katkısının olmadığını söyledi. 

“DAHA ÖNCE BULUNANLAR NEREDE?”

Yorumlar şu şekilde: 

“Rezervlerini kullanabiliyor muyuz? Örneğin, toryum konusunda, dünyanın en önde gelen uzmanımız Prof.Dr. Engin Arık'ı ve tüm ekibini, 16 yıldır teknik olarak hâlâ aydınlatamadığımız bir uçak kazasında (30.11.2007'de) kaybetmedik mi?”

“Daha önce bulunanlar nerede”

“Hidrojen sülfür rezervleri, ancak onu işlemesini ve kullanmasını bildiğimiz zaman anlam kazanır. Yoksa, yıllar yılı bor konusunda olduğu gibi, el aleme ham olarak yok pahasına satar, sonra da mamullerini fahiş fiyatlarla alır kullanırız! Yarım asırdır bilinen "toryum" ....”

“Çok güzel, harika AMMA ayrıştırılması ekonomiye kazandırılması ne zaman olur, çalışma var mı. Bunlar insanın canını sıkan sorular.”

“Cengiz gel oğlum 49 yıllığına sana verdim hadi hayırlı olsun”

“Denizin 150 m. altındaki kısım "hidrojen sulfur"ile kaplı zaten, yani yaşam yok yeni keşfedilen bir mevzu değil.”