İYİ Parti lideri Meral Akşener'in altılı masa ve cumhurbaşkanı adayı çıkışının ardından siyaset gündemi karıştı. Akşener'in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a yaptığı çağrıdan sonra iki isimden açıklama gelmişti. Siyasilerden son gelişmelere dair peş peşe mesajlar gelirken İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, yaşananları değerlendirdi ve çok çarpıcı ifadeler kullandı. Peki, İYİ Parti Cumhur İttifakı'na katılacak mı? Akşener son toplantıda ne dedi? Usta'nın açıklamasındaki 'HDP' yorumu da dikkat çekti. Ayrıca Usta'nın Altılı Masa'ya ilişkin "Bence kapı hala açık" sözleri de çok konuşulacak türden oldu. İşte tüm detaylar...

"GELİNEN SON NOKTA ÜZÜCÜ"

Habertürk TV'de Kübra Par'ın sunduğu programda Habertürk yazarı Nagehan Alçı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya ve Gazeteci Gürkan Zengin'in sorularını İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta yanıtladı.

Altılı Masa'da yaşanan krizi değerlendiren Usta, "Gelinen son nokta üzücü. Keşke Altılı Masa bu noktaya gelmeseydi" dedi.

Usta Altılı Masa'da alınan kararların "oy birliği" ile çıktığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Biz kararlarımızı uzlaşıyla alacağız. Bir kişi dahil bir adaya itiraz ederse o aday masadan çıkmayacak şekilde ilke konulmuştu. Bütün dokümanlarda uzlaşı vardı. Adaylık konusunda da bir uzlaşı olması gerekiyordu. 2 Mart toplantısında uzlaşı olmadan da bu iş olabilir gibi bir tutum takınıldı. Bunu kabul etme imkanı yoktu. Bu iş bu noktaya geldi. Genel Başkanlar Sayın Kılıçdaroğlu'nun ismini masaya getirdiğinde Genel Başkanı'mız iki belediye başkanını ismini masaya getiriyor. Liderler beşimiz imza atalım diyor ve iş bu noktaya geliyor. Diğer 5 genel başkanın imzasıyla da olur gibi bir yaklaşım, bu masanın ilkelerine aykırı bir şeydi. Aslında bir takım yorumlar yapılıyor; Sayın Akşener masayı dağıttı gibi... Aslında Sayın Akşener masadan kaldırılmak istendi. Bu tüm uygulamalara aykırı bir uygulamaydı. Bugüne kadar çoğunluk kararı alınmadı, oy birliği kararı alındı. Bazı konularda farklı düşünceler oldu, onlar dokümanlara girmedi. 'Biz imzalayalım Sayın Akşener kabul etmesin' gibi bir yaklaşım olabilir mi?"

"MİLLET İTTİFAKI'NIN BELEDİYE BAŞKANLARI"

Erhan Usta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Millet İttifakı'nın belediye başkanları olduğuna dikkat çekerek, "Anketler ortada, 'Sonuçlarına bakılsın' denildi. 'Halkın tercihleri yansıtılsın' denildi. Amaç Türkiye'yi bu kötü sistem ve kötü yönetimden kurtarmak. Masaya Sayın Akşener'in getirdiği iki isim de CHP rozeti takan isim. Her ne kadar CHP rozeti taksa da iki başkan da Millet İttifakı'nın adayıydı" dedi.

ALTILI MASA BİLDİRİSİ

2 Mart'taki Altılı Masa bildirisine Akşener'in imza atmasını değerlendiren Erhan Usta, "Zorlanarak yazılmış bir metin. Daha önce kurmaylar imzalıyordu, Genel Başkanlar okuyup imzalıyordu. Bir dayatma oluyor, bir sıkıntı ortaya çıkıyor. İçeride Sayın Davutoğlu metni kaleme alıyor" dedi. Usta, "Rahatsızlık metinde var. İsim üzerinde anlaşılmadığı net bir şekilde anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

AKŞENER ALTILI MASA TOPLANTISINA KATILACAK MI? "BENCE KAPI HALA AÇIK"

6 Mart'ta yapılması planlanan Altılı Masa toplantısına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in katılıp katılmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Erhan Usta, "Onunla ilgili karar almış değiliz. Milletvekillerimiz 2 Mart'ta görüşlerini ifade etti, 3 Mart'ta GİB toplantısı yapıldı. Bundan sonraki atılacak adımlar, toplantılarla değerlendirilecektir" dedi.

Usta, "Bence kapı hala açık. Altılı Masa çalışma ilkelerine dönecek olursa, tam bir mutabakatla isim nasıl kabul edildiyse, ilkelerimizde değişiklik olmayacak denilirse devam eder. Ama bu ilkelere uyulmazsa yapılacak pek bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Usta, "Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı mümkün" diye konuştu.

"KILIÇDAROĞLU, İMAMOĞLU VE YAVAŞ DIŞINDA DA İSİM OLABİLİRDİ"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Usta, "Kazanacak isim olsun, anket yapalım' dedik. Bizim adayımız yüzde 100 kazanacak değil. Milletin tercihine göre karar verelim dedik. Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş dışında da isim olabilirdi. Biz hep Kazanacak aday' dedik. Sayın Kılıçdaroğlu iki belediye başkanının devam etmesi gerektiğini söyledi. Bunlar birer pozisyon" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ADAYI NİYE DAHA ÖNCE KONUŞULMADI?

Cumhurbaşkanı adayının isminin neden daha önce konuşulmadığı hakkında değerlendirmelerde bulunan Usta, "Bu konu keşke daha önce gelmiş olsaydı. Bu konu masaya gelmedi. Beklenti hep bizim açısından 'uzlaşıyla çıkacak' gibi bir rahatlık vardı. Birkaç ay önce gelseydi belki böyle bir gerginlik olmazdı" dedi.

"ALTILI MASA'YA 'KUMAR MASASI' DENİLMEDİ"

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in dün yaptığı açıklamalarda kullandığı ifadeler hakkında konuşan Usta şunları söyledi:

"Masaya bir şey getiriyoruz. 'Bu olmayabilir' denilebilir. Açıklanmayan anketler de var. Bu anketler de durumun ne olduğunu biliyoruz. Bunlara bakılarak da olsun da demiyoruz. Sayın Akşener bu iki başkanın ismini ifade ederken, 'Bu iki başkandan birisi aday gösterilirse itirazımız olmaz' şeklinde ifade kullanıyor, bir dayatma şeklinde değil. Sayın Akşener iki isim ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun ismi geldi. Risk var. İsim havuzu ortaya çıkıp görüşülmeli.

Sayın Genel Başkanımız Cumhur İttifakı'nı 'kumar' masası olarak değerlendirmişti. Altılı Masa'ya 'kumar masası' denilmedi."

"AKŞENER, KILIÇDAROĞLU’NA 'ELİNİZİ SİZ DE KALDIRIN' DEDİ"

İYİ Partili Usta, "Sayın Akşener, Sayın Kılıçdaroğlu'na 'Bizim önerdiğimiz iki aday için elinizi siz de kaldırın' diyor. Herkes kendi partisinden isim söylerse nasıl uzlaşı olacak? İş bu kadar sıkıntıya çıktıktan sonra iki başka çağrı yapmak, başka partinin iç işlerine karışmak değil" dedi.

"CİDDİ BİR SİYASİ RİSK ALIYORUZ"

"Biz ciddi bir siyasi risk alıyoruz" diyen Erhan Usta, "Çok daha güvende alanda olup başka şeyler yapılabilirdi. Ama çağrıda bulunmak durumunda kalınıyor. Bu iki başkanla seçimi çok rahat şekilde almak mümkün. İYİ Parti'yi önceleyen değil, ülkeyi önceleyen bir tavır takınılmıştı. Biz bu maçı kazanacak bir yol arayışındayız" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLEYECEKLER Mİ?

"HDP'nin aday çıkarmaması durumunda, Erdoğan ciddi farkla alır. Eğer ikinci turda alınacaksa, Sayın Kılıçdaroğlu ikinci tura kalacaktır" derken, ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme konusunda, "O konuda bir şey diyemem" diye cevapladı.

İYİ PARTİ CUMHUR İTTİFAKI'NA KATILACAK MI?

İYİ Partili Usta, Cumhur İttifakı'na katılıp katılmayacağı konusunda, "Biz bu ülkeyi bu yönetim ve sistemden kurtarmaya çalışıyoruz. Cumhur İttifakı'na kapılar tamamen kapalı" diye yanıtladı.

İYİ PARTİ'DEN AÇIKLAMALAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ise yaptığı açıklamada "Arayışımız hala ortak cumhurbaşkanı adayıdır. İtirazımız Cumhurbaşkanı adayınadır. Bu seçimi kaybetmeyi önleme hamlesidir." ifadelerini kullandı. İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu ise “Partisinin değil, milletin adayını konuşan tarafı temsil ediyoruz. Bizim açımızdan bir problem yok. İYİ Parti'nin ümide olan teklifini nasıl savuşturacaklar ona bakacağız.” şeklinde konuştu.

"KILIÇDAROĞLU'NA OLAN YAKINLIĞI, SEVGİSİ, SAYGISI VE GÜVENİ ÇERÇEVESİNDE..."

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çömez, Akşener'in aday belirlemek için anket yapmayı teklif ettiğini söyleyerek, "Hem Sayın Kılıçdaroğlu'na olan yakınlığı, sevgisi, saygısı ve güveni çerçevesinde hem de Türkiye'nin istikbaline ve Türkiye'nin geleceğine dönük hassasiyeti çerçevesinde genel başkan bir tavır ortaya koydu ve dedi ki 'Güvenimizde bir sorun yok; ama bizim bu tek adam rejiminden ve Türkiye'nin yaşadığı bu ağır travmadan kurtulmamız için mutlaka kazanacak bir adayla yola çıkmamız lazım. Bunun için bir anket yapalım. Bizim elimizde anketler var. Ancak bu anketlere güvenmiyorsanız beraber bir anket yaptıralım. Görelim anket hakikaten bunu teyit ediyorsa hep beraber bunun arkasında duralım'. Buna itiraz edildi." ifadelerini kullandı.

"BURADA MASADAN AYRILMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Çömez devamında "Ardından 5 genel başkanın imzasıyla bu sürecin devam ettirilmesi şeklinde kendisine bir ifadede bulunuldu. Tabii bu, şu demek; 'Biz 5'imiz yola devam ederiz, masadan kalkın' şeklinde bir tavır ortaya çıktı. Dolayısıyla burada masadan ayrılma söz konusu değil. Biz masadayız; fakat masadan kalkan 5 kişi var" dedi.

"BU, SAYIN AKŞENER'E DİRSEK GÖSTERMEKTİR"

Çömez, masada dayatma yapıldığını savunarak, "'5 imzayla biz yola devam edeceğiz. Siz eğer devam etmiyorsanız kalkabilirsiniz'. Bu, bir anlamda Sayın Akşener'e dirsek göstermektir masadan. Buna rağmen ben bütün partili arkadaşlarımız gibi bu sürecin mutlaka ve mutlaka sağduyuyla çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye çözümsüz değildir. Türkiye'de çok deneyimli siyaset insanları vardır. Sayın Akşener bunların başında gelmektedir. Bu süreç çok sağlıklı bir şekilde yönetilecek ve mutlaka ve mutlaka rasyonel, gerçekçi, Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşıyacak bir siyasi çözüm bulacaktır" diye konuştu.

"BUGÜNKÜ GÖRÜŞMELERDEN SONRA CEVAP VEREBİLİRİM"

Çömez, Akşener'in 6 Mart'taki toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine "Ben son kararın ne olduğunu bilmiyorum açıkçası. Bugünkü görüşmelerden sonra bu sorunuza cevap verebilirim" dedi.

AKŞENER CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MI?

Akşener'in adaylığına ilişkin soruya üzerine ise Çömez, "Bunların hepsi önümüzdeki günlerde kamuoyunun duyacağı şeyler, henüz bunlar partide konuşulmadı. Şu anda bizim bütün gündemimiz, bütün hassasiyetimiz ve bütün tavrımız, Türkiye'deki bu tek adam rejiminden Türkiye'yi kurtarmak, seçilebilecek güçlü bir adayla seçime gitmek" diye konuştu.

"SİYASİ NEZAKETSİZLİK DEĞİL ASLINDA SİYASİ SAMİMİYET"

Meral Akşener'in Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na yönelik çağrısına ilişkin tartışmalarla ilgili Çömez, "Bu bir siyasi nezaketsizlik değil aslında bu bir siyasi samimiyet. 6'lı masada Sayın Akşener, bu görüşünü zaten açıkça ifade etti ve dedi ki 'Ben partim adına bu iki seçilebilecek belediye başkanını öneriyorum'. Dolayısıyla bu önerisini 6'lı masanın dışında yapmış olması da bu samimiyeti ortaya koyuyor ve kamuoyunun önünde bu çağrısını yineledi. 2 belediye başkanı her ne kadar CHP'li bir rozet taşısalar da hepimizin belediye başkanları. Parti içerisinde hepimiz genel başkanın görüşünün etrafında kenetlendik. Önümüzde çok alternatif var. Pek çok çözüm var. Türkiye çözümsüz değildir. Bugün iktidar dar bir alana sıkışmıştır. Marjinal bir alana sıkışmıştır. Şu anda toplumun geniş bir kesimi Türkiye'de değişim istemektedir" dedi.