Özkaya, açıklamasında günün anlam ve önemine değinerek kadınların siyasette daha çok rol almaları gerektiğine işaret etti. Özkaya’nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: 
“Cumhuriyetimizin ilk yıllarından aldığımız bu feyiz ile kadının  siyasal  yaşama  aktif  katılımını sağlamak adına öncelikle kadın-erkek eşitliği temel ilkesinin, yani toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen geride bıraktığımız 89. yıl içinde kadınımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediğini ve  Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında, Parti Tüzüklerinde, kadınların seçilme hakkı konusunda pozitif düzenlemelerin yapılmadığını göstermektedir. Seçilme hakkı ise demokratik bir toplumun temelini oluşturur; her bireyin siyasi katılımı ve temsil edilme hakkını içerir…
Siyasal temsil olanağının sağlanmasına rağmen kadınların siyasetle ilişkisi apolitik bir görünüm sergilemektedir.. 

“TEMSİL SORUNU SİYASETİN GENEL SORUNU”

Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların dünya siyasetinde yaşadıkları temsil sorunu güncel siyasetin temel sorunlarından biridir. Dünya kadınlarının parlamentolarda yer alma oranı zaman içinde göreceli olarak artmış ise de hala çok düşük düzeylerde seyretmekte, kadınlar ulusal parlamentolarda olduğu gibi hükümetlerde de kendilerine yeterince yer bulamamaktadır.
Kadının siyasal yaşama katılımının ilk basamağı kabul edilebilecek yerel yönetimlerde temsili de sınırlıdır.
Siyasal süreçlere kadınların katılımını etkileyen toplumsal faaliyetlerin başında geleneksel cinsiyet rolleri gelmektedir. Türk toplumsal ve kültürel yapısına genel olarak bakıldığında, tüm reformlara rağmen erkek egemen yapının hala devam ettiği görülmektedir.
 Kadınların toplumsal gelişme olanaklarından eşit düzeyde faydalanamadıkları görülmektedir. Eğitim, gelir ve karar süreçlerine katılım kriterleri açısından Türkiye’de cinsler arasında fırsat eşitsizliği karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu 1923 yılını izleyen ilk 10 yılda Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen reformlar, bir yandan kadının yurttaşlık haklarını kazanmasını, diğer yandan Türk toplumunun yeniden yapılanmasını sağlamış, böylece büyük bir toplumsal değişim gerçekleştirilmiştir.Bu hakları biz kadınlara veren  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’e  bir kere daha şükran duyuyoruz..
 
“KADINLARIN PARLEMENTODA TEMSİL ORANI YÜZDE 17”

Daha çok kadınvekiller, daha çok  kadın belediye başkanları çıkararak  Ülkemizin yönetiminde yer almak istiyoruz..Ülkemizde kadınların seçme ve seçilme hakları batı’ya göre daha erken almalarına rağmen siyasetteki temsiline baktığımızda; Türkiye’de kadın vekillerin parlementodaki temsil oranı %17’dir.
Kadınlar ekonomik hayatta, eğitim hayatında, çeşitli meslek guruplarına katılımda, kısacası hayatın her aşamasında cinsiyet ayrımcılığına tabi tutulmaktadırlar.Adaletsizlik zaten yaşam koşullarıyla da bütünleştiğinde siyasete de sirayet ediyor. Dünyanın pek çok ülkesinden önce elde edilmiş olan seçme ve seçilme hakkına rağmen bugün 5 ARALIK 2023  ülkemizde maalesef halen  temsilde eşitlik ve karar mekanızmalarında kadının yer alma sorununu konuşuyoruz..Türkiye’de kadının siyasete katılımı ile ilgili olarak toplumsal engellerin neler olduğuna baktığımızda, kadınlar seçme hakkını kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirirken siyasette de aktif olduğunu görüyoruz.
Ataerkil bir toplumda, hatta ataerkil bir dünyada yaşıyoruz. Çalışma hayatında, toplumsal cinsiyet açısından  kadınlar hak ettikleri konumlarda olamıyorlar.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumun en önemli sorunlarından birisidir ve daha çok kadınlara yönelik ayırımcılık şeklinde ortaya çıkmaktadır..Gerçek bir demokrasi  ancak kadın –erkek eşitliğinin sağlanmasıyla mümkündür..
 “Biz kadınlar bir elimizle beşik sallarız, bir elimizle de dünyayı yönetiriz.” Siyasetteki temsilinin yeterli düzeye ulaşmasıyla insan haklarının kullanımının yaygınlaşması ve kadın değerlerinin olumlu yönde siyasete yansıması kaçınılmaz olacaktır.
5 ARALIK 1934 YILINDA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ‘ÜN YAKTIĞI BU MEŞALEYİ BİR ADIM ÖNE GÖTÜRMEK VE İLERLETMEK ADINA …
Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin 89. yıldönümünü kutluyor bu hakları kadınlarımıza kazandıran Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ,minnet ve rahmetle anıyorum.”