Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, bir basın açıklaması yaparak TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın 7 Aralık 2022 tarihinde asgari ücret gündemiyle yaptığı ve televizyon haber kanallarından da canlı olarak yayınlanan açıklamasında Zonguldak-Çaycuma örneklemesiyle kullandığı ifadelerin farkı yansıtılmasından üzüntü duyduklarını belirtti.

Açıklama şöyle;

“TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay’ın 7 Aralık 2022 tarihinde asgari ücret gündemiyle yaptığı ve televizyon haber kanallarından da canlı olarak yayınlanan basın toplantısında Zonguldak-Çaycuma örneklemesiyle kullandığı ifadelerin kastedilenden çok farklı şekilde değerlendirilmesini üzüntüyle karşıladık.

Sayın Ergün Atalay’ın gündemi asgari ücret görüşmeleri ile çalışanların ücretlerinden kesilen vergilerle ilgili düzenleme yapılması gerektiği yönündeydi. Anılan toplantıda GMİS Genel Başkanımız Hakan Yeşil de bulunmuştur.

Sayın Atalay, TÜRK-İŞ’in 40 yıldır her ay yaptığı açlık ve yoksulluk araştırmasının yeni sonuçları olarak asgari ücrette kırmızı çizginin 7 bin 785 TL olduğunu belirtmiş ve pazarlığın bu rakamın üzerinde ve çalışanları memnun edebilecek bir rakam olmasını hedeflediklerini ifade etmiştir. Ancak araştırma sonucu olarak bekar bir işçinin açlık sınırı olarak ortaya konan rakamın TÜRK-İŞ’in asgari ücret teklifiymiş gibi yansıtıldığını, bunun doğru olmadığını vurgulamıştır.

Kamuoyuna TÜRK-İŞ’in asgari ücret teklifi gibi yansıtılması ve 7 bin 785 TL’nin bir araştırmanın sonucu bir rakam olduğundan ise bahsedilmemesi nedeniyle kamuoyunca bilenemeyeceğini kasteden Sayın Atalay, “7 bin 785 bizim çıkardığımız maliyetimiz. Neden 8 bin değil, 9 bin, 10 bin değil. Yani bunu burada Zonguldak’ta Çaycuma’daki köylü bunu nereden bilsin asgari ücreti bilmiyorsa… Onu da sorabilir bize yani. Bu bizim açlık sınırımız onu açıklıyoruz” ifadelerini kullanmıştır.

Yani Sayın Atalay, daha önce rakamla ilgili kullandığı ifadelerin doğru yansıtılmadığını, kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulduğunu belirterek, bu algı nedeniyle işin aslının bilinemeyeceğini ifade etmek için bu rakamın “Neden 8 bin değil, 9 bin, 10 bin olmadığını Zonguldak-Çaycuma’daki köylü’nün de bilemeyeceği” örneklemesini yapmıştır.

Bu ifadeden bir cehalet göndermesi, küçümseme gibi bir yorum çıkarmak ve gaf olarak değerlendirmek bağlamından koparılmış bir çarpıtmadan ibarettir.

GMİS Genel Merkez Yönetiminde iki Çaycumalı yöneticimiz bulunmaktadır. Ve fahri hemşehrimiz kabul ettiğimiz TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Atalay’ın Zonguldak’a ve maden işçilerine verdiği değeri Zonguldak halkı ve maden işçileri olarak yakından biliyoruz.

Sayın Atalay’ın, işçi sınıfının ve toplumun tüm kesimlerinin sorunlarının çözümü, haklarının geliştirilmesi konusunda büyük bir mücadele verdiğinin en yakın tanığı olduğumuzu da belirtmek isteriz.

Sayın Atalay, tüm işçi sınıfının olduğu kadar Genel Maden İşçileri Sendikası'nın ve maden işçilerinin daima yanında yer almıştır.

Sayın Atalay’ın TÜRK-İŞ Genel Başkanı olduğunda koltuğuna oturmadan geldiği ilk yer Zonguldak’tır, maden işçilerinin yanıdır. 2009 ve 2019 yıllarındaki işçi alımlarında olduğu gibi eylemlerimizde, verdiğimiz mücadelelerde ve acı günlerimizde yanımızda ilk yer alan isim Sayın Atalay’dır.

Zonguldak ve bölge insanından, maden işçilerinden her ortamda övgüyle bahsettiğine birçok kez tanık olduğumuz Sayın Ergün Atalay, işçi ve emek sınıfı mücadelesinin önemli bir değeridir. Bu değerin haksız ve yanlış yorumlamalarla yıpratılmasına razı olmayız.

Sayın Atalay’ın liderliğinde, başta madenci ve MTAlı kardeşlerimiz olmak üzere, tüm işçi ve emek sınıfının hak ve menfaatlerini koruma-geliştirme mücadelemizi sürdüreceğiz”.