Aniel Psikolojik Danışmanlık ve Koçluk Merkezi bir sosyal sorumluluk projesi başlatarak ilimize gelen depremzedelere ve orada kurtarma çalışmasında bulunan madencilerimize ücretsiz bir şekilde psikolojik danışmanlık hizmeti vereceğini duyurdu. Konu ile ilgili konuşan Psikolog Selda Sefercik, doğal afetleri yaşayan kişilerin ilk bir ay boyunca yaşanan bedensel, zihinsel ve psikolojik etkilerin normal olduğunun altını çizerken, bu dönemde çocuklar için barınma, beslenme ve güvenlik ihtiyacı karşılandıktan sonra en önemli yardımın oyuncak yardımı olacağına dikkat çekti. Ayrıca, “Arama kurtarma çalışmalarında yer alan madencilerimizde oluşan olumsuz etkilerin çözümlenmesi için onlara da ücretsiz psikolojik destek vereceğiz.”  dedi. Sefercik açıklamalarında, depremi yaşayan, enkaz altında kalıp kurtarılan bireyler ve deprem bölgesinde kurtarma çalışmalarında bulunan madencilere öncelikle bir psikolojik check-up hizmetinin olacağını ve bu afetten psikolojik olarak ne kadar etkilendiğini değerlendireceklerini söyledi. Daha sonrasında oluşan travma varsa çözümlenmesi için psikolojik desteğe devam edeceklerini söyledi.
 
 
BU DEPREMDEN KİMLER ETKİLENDİ
 
Psikolog Selda Sefercik, depremi yaşayan, enkaz altında kalıp enkazdan çıkarılan, enkaz altında kalan yakınlarının çıkarılmasını bekleyen(deprem bölgesinde ya da farklı illerde) bireyler ve arama kurtarma çalışmalarında bulunan bireyler birincil olarak; bununla birlikte televizyon karşısında, sosyal medya üzerinden takip eden bireylerin ise ikincil olarak etkilenmiş olabileceklerini açıkladı. “Bu dönemde kişilere psiko-sosyal müdahale önem kazanıyor. Bu müdahalede amaç öncelikle bireylerin kendilerini güvenli bir bölgede hissetmesidir. Afetin etkilerini azaltmak için kişilerin barınma,beslenme ve güvenlik ihtiyaçları temel alınmalıdır.” Aynı zamanda bu dönemde kişilerde belli bir süre bedensel, zihinsel  ve psikolojik etkilerin görülebileceğini  dile getirdi. İlk bir ay boyunca insanlar depremin yarattığı travmaların etkilerini yaşayabilir. “Fiziksel etkiler olabilir mesela panik atak gibi, kapalı alanda kalamamak gibi, ellerde titreme yada kalp çarpıntıları gibi, yemek yiyememe, mide bulantıları gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bunlar ilk bir ay boyunca sürmesi beklenen tepkilerdir ve bunların olmaması aslında sıkıntı yaratan durumlardır ve bu durumda kişiler şok halinde kaldıkları için tepki veremezler. Bu gibi durumlar eğer 6 aydan fazla sürüyorsa yavaş yavaş travma sonrası stres bozukluğu dediğimiz rahatsızlığa dönüşebilir.
 
 
 
ÇOCUKLAR İÇİN OYUNCAK YARDIMI BU SÜRECİ HIZLI ATLATMALARINA YARDIMCI OLABİLİR
 
Çocuklar yanında bulundukları aileye göre değişik etkilenme süreçleri geçirirler. Yanındaki aile eğer sakin ve koruyucu bir yapıya sahipse çocuk kendini güvende hissettiği için ona göre bir tepki verme ihtimali daha yüksektir. Bununla birlikte; şok halinde bir aile ile beraberse, panik yapan bir aile ise çocuklar durumdan kötü etkilenebilir. Barınma ve beslenme ihtiyacı için pek çok yardım yapılıyor ama bu süreci atlatmaları adına çocukların zihinlerinde bulunan düşünceleri ve hissettikleri duyguları aktarmalarını sağlamak için oyuncak yardımına da dikkat çekmeliyiz. Çünkü çocukların en iyi terapi şekli oyundur. Oyunla biz onları farklı bir yöne yönlendirebiliriz, farklı travmalarını çözümlendirebiliriz. Bu süreçten en az hasarlı şekilde etkilenmelerini sağlayabiliriz.
 
MADENCİLERİMİZE DE ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YAPACAĞIZ
 
Şöyle bir ruh haliyle karşı karşıya kalabilirler, buradan bir doğal afetin içerisine gidiyorsunuz ve tam olarak hazır mıyım onu sorgulayan bir yapı var. İlk gittiğinizde karşılaştığınız manzara tabii ki herkesi etkileyen bir süreç düşünün biz sosyal medya üzerinden gördüğümüz görüntülerle etkilendik onlar direkt bu ortamın içerisine gidiyor ve birilerini kurtarma adına gidiyor. Başta ilk birkaç saat bu süreci yaparken müthiş derecede ruhsal çatışma yaşadıkları bir dönem oldu. Daha sonrasında olağanüstü bir halin vermiş olduğu bir güç oluyor insanda o an nasıl yaptığını, ne yaptığını duygusal yönden fark etmeden işine odaklanarak ellerinden geleni yaptılar. Bu yaşadıklarının etkilerini yavaş yavaş görmeye başlayabilirler.  Çünkü artık oradaki ortamdan sıyrılıp kendi ortamlarına, aile yaşantılarına döndüklerinde oradaki görüntüler gözlerinin önüne gelmeye başlayabilir. İlk bir ay boyunca o anları rüyalarında görmeleri, zihinlerinde canlandırmaları çok normal ama dediğim gibi bu bir ayı geçerse ve hala bunun etkisinden kurtulmazlarsa bu artık destek alınması gereken bir sürece geçiyor. Biz bununla ilgili destek vermek için burada bulunuyoruz. Böyle bir sosyal sorumluluk projesi başlattık umarım faydalı bir şekilde devam ederiz” dedi.

Haber: Batuhan DARAKCI