Maraş'ta pazartesi günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremden 10 il büyük hasar gördü. Resmi rakamlara göre en az 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği depremde binlerce bina yıkıldı.

6 Şubat'ta yaşanan depremlerin vurduğu kentlerde, kurtarma çalışmalarını başlatma konusunda, kaos ve koordinasyon eksikliği eleştirileri gündem oldu. Enkazların büyük çoğunluğunda arama kurtarma çalışmaları depremden 2 gün sonra başlayabildi, birçok binada ise ekipler çalışmalara devam ediyor.

MADENCİLER TECRÜBELERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Arama kurtarma faaliyetlerine, AFAD, Kızılay, Türk Silahlı Kuvvetleri, ulusal ve uluslararası kuruluşların yanı sıra, madenciler de katılıyor. Madencilerin arama kurtarma çalışmalarındaki tecrübesi, çok sayıda depremzedenin enkaz altından kurtarılmasını sağladı.

İŞ MAKİNESİ OLMAYAN YERDE DOMUZ DAMI YAPIYORLAR

14 Ekim 2022'de Bartın'ın Amasra ilçesinde yer alan Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na ait madende, 42 kişinin hayatını kaybettiği patlamadan yaralı kurtulan madenciler de afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Madenciler, vinç ve iş makinesi bulunamadığı durumlarda, madenlerde kullanılan 'domuz damı' tahkimatını yaparak yıkılan binaların içinde ilerliyor ve depremzedeleri enkazdan çıkarıyor.

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKTI KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILDI

Amasra'daki patlamadan yaralı kurtulan ve yoğun bakımda tedavi gördükten sonra sağlığına kavuşan madenci Umut Güneş, 7 Şubat'tan bu yana Maraş'taki arama kurtarma çalışmaların katılan madencilerden biri. Güneş, "Biz arama kurtarma çalışmalarında işimiz gereği tecrübeliyiz. Mühendisler ve şeflerimizin koordinasyonunda enkazlara giriyoruz" dedi.

'ARAMIZDA OLSALARDI ONLAR DA GELİRDİ'

Afet bölgesine gittiklerinden beri onlarca kişiyi enkazdan çıkardıklarını belirten Güneş, "Madende hayatını kaybeden kardeşlerimiz de aramızda olsalardı, onlar da hiç düşünmeden buraya gelip hayat kurtarmaya çalışırlardı" diye konuştu.

AMASRALI MADENCİLER EN AZ 80 KİŞİYİ KURTARDI

Genel Maden İş Sendikası Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar'ın verdiği bilgiye göre, patlamanın yaşandığı madende sağ kurtulan madencilerden 331'i, afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Bu madencilerden 5'i, patlamada 14 Ekim 2022'deki patlamada ağır yaralandı ve yoğun bakımda tedavi gördü. Çınar ayrıca, Amasra'dan afet bölgesine gelen madencilerin, şimdiye kadar en az 80 kişiyi enkazlardan sağ olarak çıkardığını da belirtti.

'MADENCİLER EĞİTİM VERMELİ'

Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ise sendika üyesi olan 3 bin 850 madencinin, depremin vurduğu 10 kentte çalışmalara katıldığına vurgu yaptı. Yeşil, madencilerin özellikle domuz damı tahkimatı yaparak enkazlarda ulaşılamayan noktalara pratik bir şekilde girilebildiğine dikkati çekerek, "Madenciler, deneyimlerini daha fazla sayıda arama kurtarma ekibine aktarabilir. Bunun için eğitimler organize edilmeli" diye konuştu. Yeşil ayrıca, afetler için bilim kurulları oluşturulması ve bu kurullarda madencilere de yer verilmesi gerektiğini belirtti.