Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği,  Ocak ayı itibariyle suya zam yapılacağını ve bu zammın İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde suyun üretim maliyetinin altına düşmeyecek şekilde olacağını açıkladı. Suya yapılacak olan zamla ilgili yapılan açıklamada; “2023 Ocak ayında yürürlüğe girecek olan Belediyeler Bütçe Tarifelerinde Birliğimizden su temin eden Belediyelerimiz su satış bedellerini, Belediyelerin kendi maliyetlerini de göz önünde bulundurarak bütçelerine eklemeleri ortak görüş olarak belirlenmiştir” ifadeleri yer aldı. 


Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Muslu ve Gelik Belediye Başkanlarının ortak imzası ve kararı sonrası yapılan açıklamada su üretiminde artan maliyetler ve suya yapılacak olan zammın nedenleri kalem kalem anlatıldı. Su zammında en büyük etkenin elektrik gideri olduğuna dikkat çekilirken, kimyasal madde ve personel giderlerindeki artış da dikkat çekti. 

Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği’nden yapılan yazılı açıklama imza altına alınırken açıklamasa şu ifadelere yer verildi; “Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği'ne bağlı içmesuyu arıtma tesisi, 1993 Mayıs ayından itibaren Zonguldak Merkez,, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı, Muslu ve Gelik Belediyelerinde toplam 180 bin vatandaşımızın standartlara uygun içme suyu ihtiyacını kesintisiz olarak karşılamaktadır. Birliğimize bağlı içmesuyu arıtma tesisi yaklaşık 30 yıldır faaliyette olup 7/24 kesintisiz çalışmaktadır. Su arzının aksamadan devam edebilmesi için tüm teçhizat ve yapılarının bakım onarımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu nedenle birliğimiz kadrosunda idari, teknik, işletme ve güvenlik alanlarında görev yapan toplam 51 personel bulunmaktadır. İçmesuyu arıtma tesisinde üretim maliyetlerini etkileyen en önemli gider kalemleri, başta üretilen suyun Belediye Ana Dağıtım Deposu'na terfi edilmesini sağlayan terfi pompalarının elektrik tüketimi olup; suyun kimyasal maddeler ile dezenfeksiyon işleminde kullanılan klor ve ayrıca barajımızda görev yapan 51 mesai arkadaşımızın da aldığı ücretlerdir. 2022 Eylül ayı elektrik tüketim maliyeti, 2019 Eylül ayına göre %743 2021 Eylül ayına göre %520 artmıştır. 2022 yılı 10 aylık elektrik gideri toplamı ise 2021 yılı toplam elektrik giderine oranla %285 artmıştır. 2022 yılı 10 aylık toplam kimyasal madde maliyeti 2021yılı toplamına göre %496 2019 yılı toplamına göre ise % 850 artmıştır. 2019 yılı aylık personel maliyetimiz 208,000 TL iken 2022 yılı aylık personel maliyetimiz 549,000 TL ye yükselmiştir. Birliğimizin kesintisiz olarak su üretimine devam edebilmesi için özellikle son 2 yılda artan maliyetler nedeniyle Birlik Mali yapısının sürdürülebilir olabilmesi adına, 2022 Ekim ayı güncel su üretim maliyetinin altında olmamak kaydıyla, Belediyelere satışının yapılması gerekmektedir. 2023 Ocak ayında yürürlüğe girecek olan Belediyeler Bütçe Tarifelerinde Birliğimizden su temin eden Belediyelerimiz su satış bedellerini, Belediyelerin kendi maliyetlerini de göz önünde bulundurarak bütçelerine eklemeleri ortak görüş olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımıza saygı ile duyurulur.”